2# Gotuj z Ciechanem: Golonka w piwie miodowym

1
1097

Gotuj z Ciechanem! Tym razem coś bardziej męskiego, coś bardziej tuczącego – coś idealnego do piwa – golonka w miodzie. Przepis sprawdzony, serwowany rodzicom i dziewczynie – ocenili bardzo dobrze, zatem zachęcam do wypróbowania – koniecznie z Ciechanem Miodowym – tym najlepszym :)!!
Zapraszam do poprzedniego wpisu: Ciasto Ciechanowe z Budyniem

Składniki:

1 duża golonka tylna
1 kg kapusty kiszonej
2 miodowe piwa Ciechan!
1 piwo Ciechan Lagerowe
kilka łyżek miodu
oliwa
Warzywa: czosnek, 3 cebule, 2 marchewki, 1/2 selera, 1 porPrzyprawy:
liście laurowe
pietruszka
sól
pieprz mielony (czarny i biały)
gorczyca

Składniki na Golonkę w Piwie Miodowym
Składniki na Golonkę w Piwie Miodowym

Przyprawiamy Golonkę

0. Otwieramy Ciechana i bierzemy kilka łyków – :) Przyda się przy gotowaniu!
1. Golonkę myjemy i oczyszczamy.
2. Mieszamy w pojemniku przyprawy (pietruszkę, sól, pieprz czarny i biały, gorczycę) oraz dolewamy do tego oliwy.
3. Kroimy czosnek na plasterki – w moim przypadku użyłem ok 5-6 ząbków. Dodajemy do przypraw i razem wszystko dobrze mieszamy.
4. Golonkę atakujemy nożem, tzn. nacinamy ją pod skórą i robimy małe dziurki w samej golonce.
5. Przygotowanymi przyprawami nacieramy całą golonkę, wciskamy czosnek pod skórkę, smarujemy oliwą po skórce i mięsie.

Nacieramy przyprawami Golonkę
Nacieramy przyprawami Golonkę

Gotujemy Golonkę

1. Golonkę umieszczamy w dużym garnku.
2. Wlewamy do niej dwa Ciechany Miodowe oraz uzupełniamy wodą tak aby golonka była przykryta.
3. Kroimy wszystkie warzywa oraz dodajemy je do gara – dodajemy również liście laurowe.
4. Gotujemy golonkę przez około 2 godziny wypijając w tym czasie kolejne piwka.

Zalewamy Golonkę Miodowym Ciechanem
Zalewamy Golonkę Miodowym Ciechanem
Do golonki wrzucamy pokrojone warzywa
Do golonki wrzucamy pokrojone warzywa

 

Pieczemy!!

1. Przekładamy golonkę i marchewki do naczynia żaroodpornego.
2. Zalewamy ją kilkoma chochlami wywaru, w której się gotowała oraz oblewamy kilkoma łyżkami miodu.
3. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180C na około 40 minut.
4. Po tym czasie wyciągamy naczynie – wylewamy większość płynu.
5. Golonkę obkładamy kapustą kiszoną i podlewamy ok 200 ml Ciechana Lagerowego.
6. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 45-60 minut.

Oblewamy golonkę miodem
Oblewamy golonkę miodem
Po dodaniu kapusty kiszonek podlewamy Ciechanem
Po dodaniu kapusty kiszonek podlewamy Ciechanem
Golonka w Miodowym Ciechanie
Golonka w Miodowym Ciechanie

Komentarze:

komentarzy

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBoże Narodzenie w okresie komunizmu
Następny artykułPowstanie Warszawskie
Dariusz Matecki. Urodziłem się i mieszkam w Szczecinie. Kocham starą, zapomnianą, polską muzykę zaangażowaną politycznie. Z tej pasji zrodziła się idea stworzenia strony internetowej, którą dzisiaj możecie oglądać. Interesuję się historią Polski, polityką, kinem i nowymi technologiami. Stronę prowadzę w wolnych chwilach, jeśli chcesz mi pomóc czy opublikować swój artykuł zapraszam do działu "kontakt" w menu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here