A propos standardów: Wicepremier Szwecji straciła stanowisko, bo służbową kartą zapłaciła za batonik, pieluchy i papierosy!

Kilka dni temu gruchnęła informacja, iż pierwszy prezes Sądu Najwyższego w Polsce nie chce ujawnić informacji na temat wydatków dokonywanych przez sędziów Sądu Najwyższego za pomocą służbowych kart płatniczych. Nie przesądzając o powodzie takiej decyzji, warto przypomnieć historię wicepremier Szwecji Mony Sahlin, która musiała się pożegnać z zajmowanym stanowiskiem, bo wyszło na jaw, iż ze służbowej karty kupiła sobie batonik, pieluchy i papierosy.

Przypomnijmy – informacje na temat służbowych kart płatniczych sędziów Sądu Najwyższego oraz wyciągi z wydatków poczynionych za ich pomocą są informacjami o charakterze publicznym i na żądanie obywatela muszą być ujawnione – tak stwierdził niedawno Naczelny Sąd Administracyjny i nakazał pierwszemu prezesowi SN – Małgorzacie Gersdorf – ujawnić wspomniane informacje. Ku wielkiemu zaskoczeniu sędzia Gersdorf odmówiła publikacji żądanych informacji zasłaniając się m. in… treścią roty przysięgi sędziego (sic!).

PRZECZYTAJ:

NIETYKALNA KASTA. Nie płacą ZUS. Emerytury ponad 10tys. PLN! I mówią, że równość wobec prawa jest naczelną zasadą Konstytucji…

Nie przesądzając o rzeczywistym powodzie takiej decyzji sędzi Gersdorf, warto chyba – w kontekście standardów panujących w innych państwach – przypomnieć historię Mony Sahlin. W latach 90-tych ubiegłego wieku była ona wschodzącą gwiazdą szwedzkiej polityki. Wiele osób traktowało ją jako murowanego kandydata na premiera tego kraju. Jej kariera polityczna runęła nagle w 1995 roku, kiedy wyszło na jaw, że Sahlin robiła prywatne zakupy za pomocą służbowej karty płatniczej. Zajmując wówczas stanowisko wicepremiera miała dostęp do służbowej karty, za którą kupiła dla siebie czekoladkę Toblerone, pampersy i papierosy.

Efekt był taki, że w październiku 1995 Sahlin ogłosiła, że wycofuje się z życia politycznego. W listopadzie tegoż roku zrezygnowała ze stanowiska w rządzie i ubiegania się o przewodnictwo partii, a w kwietniu 1996 złożyła mandat deputowanej do parlamentu.

Za: niewygodne.info.pl

Sąd Najwyższy w obronie kasty prawniczej walczy z Polskim Narodem!