Polska Paella z Kaczką i Owocami Morza. Przepis na coś co miało być hiszpańską paellą z polskim akcentem – a co wyszło? Danie będące czymś pomiędzy paellą a risotto – moim zdaniem bardzo smaczne, pożywne i przede wszystkim oryginalne. Wszyscy miłośnicy prawdziwej paelli powinni skończyć czytać ten przepis już tutaj aby się nie oburzyć, że została ona przyrządzona tak amatorsko jak amatorsko Platforma rządzi w Polsce.
Czas wykonania: około 2 godziny.
Cena: około 120 zł, dania z tego przepisu wychodzi na mniej więcej 15 osób.
Składniki Na Paellę z Kaczką
– pół kilo fileta z piersi kaczki |
Warzywa – 3 marchewki – dwie cebule – 5-6 cebulek bananowych/szalotek – 2 pomidory – mała paczka oliwek – puszka kukurydzy – połowa paczki mrożonego groszku – kilka ząbków czosnku – natka pietruszki – jedna papryczka chili – Przyprawy: sól, curry, pieprz, kurkuma, liście laurowe. |
Robimy Bulion na Paellę
Na początku musimy przyrządzić bulion, którym będziemy podlewać ryż i dzięki, któremu nabierze właściwego smaku.
1. Do dużego garnka wlewamy wodę – do połowy, solimy, dodajemy oliwy i stawiamy na gaz.
2. Dodajemy fileta z piersi kaczki, połowę natki pietruszki, kilka łyżek sosu sojowego, dwie marchewki, cebulę, pieprz, liście laurowe.
3. Obieramy krewetki i główki oraz pancerzyki dodajemy do bulionu.
4. Gotujemy przez około 20 minut i odstawiamy, wyciągamy w oddzielne miejsce pierś z kaczki i kroimy ją w kostkę. Jeśli była na niej skóra to ją oczywiście odkrawamy.
Gotujemy Paellę!
1. Polecam najpierw przygotować sobie wszystkie potrzebne składniki:
– kroimy cebulę, szalotki (w tym przepisie dodałem cebulki bananowe) oraz czosnek,
– mieszamy ze sobą groszek, kukurydzę, oliwki oraz oddzielnie owoce morze,
– kroimy w kostkę boczek
– pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
– papryczkę chili kroimy na małe kółeczka
2. Na paellerze (ewentualnie na jak największej patelni – chociaż może być za mała :P) rozpuszczamy masło i mieszamy z oliwą.
3. Wrzucamy pokrojoną cebulę z czosnkiem.
4. Po chwili, gdy cebula się przyrumieni dodajemy 500g. ryżu do risotto.
5. Po około dwóch minutach ryż zalewamy trzema chochlami bulionu i dodajemy przyprawy: curry, kurkumę, pieprz.
6. Jak bulion się wchłonie dodajemy: boczek, małże, krewetki, mieszankę owoców morza, ośmiorniczki.
7. Zalewamy wszystko białym winem.
8. Kiedy wino się wchłonie dodajemy wszystkie warzywa: pomidory, kukurydze, oliwki, groszek.
9. We wszystkich przepisach podają aby nie mieszać paelli – u mnie trzeba mieszać :<
10. Zalewy ponownie całość bulionem i dodajemy kaczkę.
11. Całość trzymamy na ogniu aż ryż stanie się miękki.
12. Obicie posypujemy posiekaną pietruszką.
13. Po kilkunastu minutach, kiedy danie ostygnie posypujemy starkowanym serem i jemy :)
Smacznego!
Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano! Nie należy zjadać potrawy od razu po zdjęciu jej z ognia – powinna ona stygnąć przez 5 do 10 minut – paella letnia jest smaczniejsza od gorącej, ponadto składniki lepiej przechodzą sobą nawzajem!