Akcja „Wisła” zakończyła banderowskie ludobójstwo – oświadczenie prezesa Ruchu Narodowego - PrawicowyInternet.pl
niedziela, 5 lipca, 2020

on

- Reklama-
- Reklama -

W latach 1939-1947, wykorzystując kryzys państwa polskiego spowodowany działaniami wojennymi, ukraińskie formacje wojskowe, na czele z OUN-UPA, prowadziły kampanię prześladowania, mordowania i wypędzania polskiej ludności cywilnej w południowo-wschodnich województwach II Rzeczypospolitej. Ludobójstwo zaplanowane i dokonane przez UPA dotknęło setki tysięcy Polaków.

Ukraińskie formacje, w sposób zorganizowany i konsekwentny eksterminowały całe miejscowości, bestialsko mordując rodziny, niszcząc i paląc zabudowania, a nawet atakując ludność zgromadzoną w kościołach. Polaków, w tym przede wszystkim bezbronne kobiety, dzieci i starców, mordowano z szokującym, trudnym do opisania okrucieństwem.

W 1945 r. nastąpiło zakończenie działań zbrojnych w skali światowej, połączone z aneksją połowy terytorium Rzeczypospolitej przez Związek Sowiecki. Zakończenie zasadniczych działań wojennych nie przyniosło, niestety, końca ludobójczej aktywności UPA. Banderowskie bandy nadal dokonywały napadów i zbrodni na polskiej ludności cywilnej. Na terenie ówczesnych województw rzeszowskiego, lubelskiego i krakowskiego pozostała ponad stutysięczna mniejszość ukraińska, która stanowiła oparcie dla zbrodniczej działalności UPA.

Kres ludobójczej działalności banderowskich band położyła dopiero, rozpoczęta w 1947 roku, akcja „Wisła”, wymierzona w UPA i połączona z przesiedleniem ludności ukraińskiej w inne regiony Polski. Akcję przeprowadziły ówczesne, komunistyczne władze, za pomocą podległych sobie formacji. Należy przy tym podkreślić, że przeprowadzenie akcji o podobnym charakterze było, w ówczesnych warunkach, koniecznością.

Gdyby Polską w 1947 roku nie rządzili komuniści, a suwerenne władze Rzeczypospolitej, reakcja na ludobójczą działalność OUN-UPA musiałaby być równie zdecydowana. Dlatego, pozostając w zgodzie z prawdą historyczną i polskim interesem narodowym, trzeba stwierdzić jasno: Akcja „Wisła” była potrzebna. Jej realizacja zakończyła falę zbrodni Ukraińskiej Powstańczej Armii i innych ukraińskich formacji, dokonywanych na ziemiach polskich od 1939 roku.

Robert Winnicki
Poseł na Sejm RP

- Reklama -
Konserwatywny blog informacyjny. Główne zasady: weryfikujemy udostępniane wiadomości, zawsze jesteśmy po stronie polskiej racji stanu, obnażamy zagrożenia, które czyhają na naszą Ojczyznę. Zapraszamy do współpracy!
134,840FaniLubię
18,054ObserwującyObserwuj
115,000SubskrybującySubskrybuj
Jeśli chcesz wesprzeć finansowo działalność mojego bloga oraz kanału na YouTube, możesz to zrobić poniżej

Musisz przeczytać!

[WYWIAD] Ksiądz, który ratuje życia!

Wywiad nagrany 13 kwietnia 2019 roku, przed szczecińskim Marszem dla Życia. 💬 Wywiad z ks. Tomaszem Kancelarczykiem, prowadzącym Fundację Małych Stópek pomagającą kobietom w trudnej...
Blog Dariusza Mateckiego

PrawicowyInternet.pl jest moim blogiem, który działa obok kanału na YouTube o tej samej nazwie. Zapraszam Was na mój prywatny fanpage na Facebooku oraz na mojego Twittera.