Witajcie w mojej Ciechanowej Kuchni ;)!
Rozpoczynam nowy dział na stronie zatytułowany GOTUJ Z CIECHANEM!
Zamierzam tutaj publikować moje próby i starania stworzenia zjadliwych potraw z wykorzystaniem piw z Browarów Jabłonowo p. Marka Jakubiaka w ramach akcji „Wpieramy Browar Ciechan„!.
Na pierwszy ogień poszło ciasto z budyniem! :)
Składniki:
Ciasto: 400 g mąki, 250 g margaryny, 3/4 szklanki miodowego piwa Ciechan! |
Krem: 2 paczki budyniu śmietankowego, 200 g cukru, 1 paczka cukru wanilinowego, 2 łyżki mąki, 3 jajka, 75 g masła, rodzynki oraz dodatkowo miód i cukier puder do polania/posypania |
Przygotowanie Ciasta
0. Do przygotowania ciasta polecam używać polskich produktów (w moim przypadku niezbyt się to udało) :(
1. Siekamy mąkę z masłem w dużym garnku albo na stolnicy.
2. Dodajemy Ciechana Miodowego
3. Szybko ugniatamy ciasto – jeśli będzie zbyt płynne dosypujemy mąki.
4. Ciasto wkładamy do lodówki na około 30 minut zawinięte w folię.
5. Po wyciągnięciu ciasta dzielimy je na dwie części.
6. Potrzebujemy dwóch równej wielkości blach (około 35x30cm) – ja niestety takich nie miałem czego skutki można oglądać na zdjęciu zrobionego ciasta.
7. Blachy natłuszczamy, obsypujemy lekko bułką tartą aby nie przywierało i rozkładamy na nich ciasto.
8. Wrzucamy blachy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Przygotowanie Kremu
1. 750 ml. mleka gotujemy wraz z masłem.
2. Kiedy mleko zaczyna powoli wrzeć dodajemy do niego cukier.
3. Pozostałe mleko, budynie, jajka, mąkę, cukier wanilinowy mieszamy mikserem.
4. Całość dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy z werwą godną Dariusza Michalczewskiego zanim zaczął mieć dziwne poglądy.
5. Mieszamy aż do chwili kiedy budyń będzie gęsty.
6. Gorący budyń rozlewamy na jednym z placków upieczonego ciasta i przykrywamy go drugim.
7. Odstawiamy całość w chłodne miejsce wypijając w tym czasie kolejnego Ciechana.
8. Po kilkunastu minutach ciasto oblewamy miodem i posypujemy cukrem pudrem.
9. Ze smakiem spożywamy słuchając Piosenek Antykomunistycznych.