Opozycja znów to zrobiła! Dzięki dwóm posłankom PO nie zablokowali 2 mld zł dla mediów publicznych

Dziś miało miejsce głosowanie nad ustawą o rekompensacie dla mediów publicznych. Niemal cała opozycja wyjęła karty podczas głosowania nad nowelizacją ustawy o opłatach abonamentowych, która przyznawała 2 mld zł rekompensaty dla mediów publicznych. Chodziło o to, by zerwać kworum. Plan się nie powiódł przez dwie posłanki KO, które jako jedyne z całej opozycji wzięły udział w głosowaniu. W trakcie głosowania widać było, jak wiceprzewodniczący PO Borys Budka wykonuje w kierunku siedzących za nim posłów ruch ręką, który mógł przypominać gest dyscyplinowania. W dłoni trzymał kartę do głosowania.

Ostatecznie za ustawą zagłosowało 228 posłów, przeciw było dwóch, nikt się nie wstrzymał. W głosowaniu nie wzięli udziału posłowie opozycji, oprócz dwóch posłanek z KO (Iwona Śledzińska-Katarasińska i Małgorzata Tracz), które zagłosowały przeciw.

Gdyby tego nie zrobiły, nie byłoby kworum. W związku z niską frekwencją, wynoszącą mniej niż 50 proc. posłów, głosowanie mogłoby zostać uznane za nieważne. Do podobnej sytuacji doszło w grudniu, kiedy na skutek nieobecności ponad 30 posłów opozycji przegrała ona dwa głosowania związane z reformą sądownictwa.

Swoje karty wyciągnęli wszyscy posłowie Lewicy, PSL-Kukiz’15, Konfederacji oraz poseł niezrzeszony.

Za: TVP.info, onet.pl. wp.pl