"Europejska solidarność" znowu daje o sobie znać! Były kanclerz Niemiec obejmie ważne stanowisko w rosyjskim koncernie naftowym „Rosnieft” - PrawicowyInternet.pl
wtorek, 14 lipca, 2020

“Europejska solidarność” znowu daje o sobie znać! Były kanclerz Niemiec obejmie ważne stanowisko w rosyjskim koncernie naftowym „Rosnieft”

on

- Reklama-
- Reklama -

Gerhard Schroeder najprawdopodobniej wkrótce obejmie dyrektorskie stanowisko w rosyjskim koncernie naftowym „Rosnieft”. Dyspozycja powołująca Schroedera na posadę dyrektora miała zostać zawarta w dekrecie premiera Rosji Dmitrija Miedwiediewa. Były kanclerz Niemiec dotychczas pełnił kierowniczą funkcję w spółce Nord Stream.

O sprawie powołania byłego kanclerza Niemiec na stanowisko dyrektora w państwowym koncernie naftowym „Rosnieft” poinformował „Der Spiegel”. Dyspozycja objęcia przez Schroedera kierowniczego stanowiska miała zostać uwzględniona w dekrecie premiera Rosji Dmitrija Miedwiediewa. „Rosnieft” zamierza poszerzyć zarząd z 9 do 11 członków. Tym samym pojawiła się szansa umieszczenia w nim byłego niemieckiego polityka.

Jak podaje „Der Spiegel” Gerhard Schroeder miałby wejść do zarządu i objąć posadę „niezależnego dyrektora”. Zdaniem Alexandra Rahla, niemieckiego politologa i dyrektora Forum Niemiecko-Rosyjskiego, nominacja dla Schroedera jest związana z jego dotychczasowymi osiągnięciami politycznymi i biznesowymi. – Propozycja dla Schroedera wynika z jego rozległych wpływów na Zachodzie i bliskich więzi z Rosją – mówił. Rahl podkreśla, że były niemiecki kanclerz wielokrotnie udowodnił swoją przydatność w interesach i walkę po stronie rosyjskich firm oraz inwestorów.

Z kolei Jewgienij Minczenko, dyrektor Międzynarodowego Instytutu Ekspertyz Politycznych podkreśla, że Schroeder na przestrzeni lat wyrobił sobie opinię osoby blisko współpracującej z Federacją Rosyjską. – Schroeder ma świetne kontakty z europejskimi elitami i ma reputację człowieka bardzo blisko związanego z Rosją – mówił Minczenko w rozmowie z portalem RBK.

Gerhard Schroeder to były niemiecki polityk reprezentujący Socjaldemokratyczną Partię Niemiec. W latach 1998-2005 pełnił urząd Kanclerza. Wielokrotnie krytykował w przestrzeni publicznej sankcje nakładane na Rosję przez Unię Europejską.

Za: pch24.pl, źródło: biznesalert.pl, Spiegel.de, RBK, Rzeczpospolita

- Reklama -
Konserwatywny blog informacyjny. Główne zasady: weryfikujemy udostępniane wiadomości, zawsze jesteśmy po stronie polskiej racji stanu, obnażamy zagrożenia, które czyhają na naszą Ojczyznę. Zapraszamy do współpracy!
134,490FaniLubię
18,035ObserwującyObserwuj
115,000SubskrybującySubskrybuj
Jeśli chcesz wesprzeć finansowo działalność mojego bloga oraz kanału na YouTube, możesz to zrobić poniżej

Musisz przeczytać!

Cała Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro opowiedziała się przeciwko aborcji!

Projekt "Zatrzymaj Aborcję"  usuwa z polskiego porządku prawnego przesłankę eugeniczną przy dopuszczalności aborcji. Możliwość przerywania ciąży, a precyzyjniej nazywając pozbawiania życia istoty ludzkiej przed...
Blog Dariusza Mateckiego

PrawicowyInternet.pl jest moim blogiem, który działa obok kanału na YouTube o tej samej nazwie. Zapraszam Was na mój prywatny fanpage na Facebooku oraz na mojego Twittera.